Kérjük, hogy olvassa el, mielőtt vásárolna tőlünk, vagy bárhonnan kiskutyát!

 

 

Mindig arra törekszünk, hogy amennyire lehetséges a standardhoz  leginkább hasonlító kiskutyáink szülessenek.

Kiváló természettel, fajtatípussal, temperamentummal, mozgással és természetesen, ami a legfontosabb, hogy egészséggel rendelkezzenek.

A kölyökkutyákat 10 hét környékéig tartjuk. Ez lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy összeszokjanak a kutyákkal, megismerjék őket a fejlődésükben. Ez idő alatt mi is megismerjük a tulajdonosokat, hisz rendszeres a kapcsolattartás és látogatják a kiválasztott kiskutyát.

Ez idő alatt sok mindent megtudhat, megtanulhat a fajtáról, amire szüksége lehet.

Kutyáinkat nyomon követjük és adásvételi szerződés pontjaival biztosítjuk.

Célunk, hogy olyan embereknek adjunk kiskutyákat, akiknél biztonságbank és kiegyensúlyozottan, boldogan élhetik le életüket.

Amikor elhagynak minket a kiskutyák és az új otthonaikba költöznek, a következőket kapják:

Vakcinázás,

Teljes féregtelenítés

Mikrochipp

Eredeti törzskönyv

A kiskutya 1-ő napjától fotók egy CD-n

Kölyökkutya csomag

Mindig visszafogadjuk a tőlünk származó kutyákat, bármi is történjen!

 

Miért kell a törzskönyv?

A törzskönyv a kutya születési anyakönyvi kivonata és személyi igazolványa is egyben. Ugye Ön sem szeretné, ha valamelyik családtagja teljesen azonosíthatatlanul szaladgálna a nagyvilágban. Akkor miért tenne kivételt a kutyájával? A törzskönyv ára jelenleg: 5.500,- Ft (2009-es adat!)

A törzskönyv tartalmazza a kutya minden fontos adatát. A születési idejét, hol és kinél született, milyen számon regisztrálták és az egyedi azonosítójának (chip vagy tetoválás) számát is.
Ez utóbbi különösen fontos, ha kutyája bármilyen okból elveszne.

A törzskönyv ezen kívül tartalmazza a kutya szüleinek, valamint azok őseinek adatait 4 generációra visszamenőleg. Egy kezdő kutyatartónak ezek az adatok nem sokat mondanak, de az esetleges tenyésztéshez elengedhetetlen információk.

Két esetben lehet csak szükség az eredeti törzskönyvre. Ha tenyészszemlére szeretné vinni a kutyát, vagy ha esetleg valamilyen vita merülne fel a kutya tulajdonjogát illetően. (Pl. ellopják és bizonyítani kell a megtaláláskor, hogy az Öné)

Egy új lehetőség, hogy a kutyához korlátozott törzskönyvet kap, esetleg csak törzskönyv másolatot. Ez olyan esetekben fordul elő, ha a tenyésztő valamilyen okból nem szeretné a kutyát tenyésztésbe vonni és ezt a törzskönyv korlátozásával, kívánja érvényesíteni.
Ez természetesen semmit nem von le az Ön kutyájának értékéből, pusztán azt a célt szolgálja, hogy kellő megalapozottság nélkül ne hozzanak le almot a kutyától. Ezen esetekben nem mindig van lehetőség a kutyát az Ön nevére íratni, ezért a tenyésztővel a szerződésben rögzítettek szerint kell tartania a kapcsolatot.

 

Ki is a tenyésztő valójában?

A tenyésztéshez nyilvánvaló módon kell egy szuka és egy kan. Könnyen belátható, hogy ennek a minimális feltételnek teljesülnie kell, hogy létre jöjjön bármiféle tenyésztés. De azért a tenyésztéshez ennél jóval több kell. Nem árt, ha van a tenyésztendő fajtával kapcsolatban némi felelősségtudat, fajtaismeret, a standard ismerete és némi genetikai ismeret. A standard határozza meg nagy vonalakban, milyen kritériumok szerint kell tenyészteni, illetve az adott fajta milyen tulajdonságokkal kell rendelkezzen ahhoz, hogy a fajta megfelelő minőségű egyede lehessen. A tenyésztőnek pedig a feladata nem más, mint a fajta nemesítése és nem szaporítása. A fajta nemesítése fogalom pedig a minél jobban a standardban foglaltakhoz közelítő, minél egységesebb, jobb minőségű kutyák létrehozása mind küllemben, mind egészségileg és viselkedésformákat tekintve. Ettől nemesedik egy fajta.

Ez nagy körültekintést és odafigyelést igényel az utódokra ahhoz, hogy tudja a tenyésztő, jó úton jár-e, vagy a párosítás nem hozott megfelelő eredményt a fajta szempontjából. Egy párosításról csak akkor derülhet ki, hogy jó, vagy sem, ha kipróbáltuk. Ez a komoly tenyésztők körében alapszabály. Hiába tökéletes az adott egyed, egy kan, vagy egy szuka, nagyon függ a származásától, vonalától, hogy milyen utódokat fog örökíteni, mennyire lesznek egységesek, jó típusos kiskutyák. Minél hasonlóbb a szülők vonala, és minél jobban közelít a standardhez, annál tökéletesebb utódokra lehet számítani. Ez persze némi beltenyésztést és igen komoly körültekintést igényel. Ezért fontos a kutyák rokonságának, felmenőinek, testvéreinek megismerése is, azok betegségei, hibái, hogy tudjuk, mire számítsunk, mit örökíthet majd az adott kutya, és ez alapján eldönthessük, létrehozzuk-e a párosítást, vagy sem.

Ezért aztán aggaszó az az elterjedt igen téves nézet, miszerint ha valaki tenyészteni akar, elég, ha vesz egy szép szukát és egy szép kant. Majd amíg azok ki nem öregszenek, ezt az egyetlen párosítást ismételgeti. Gondoljuk csak végig: mi van, ha a két vonal, amit vásároltunk, nem passzol? Nem születnek szép, egészséges utódok, vagy egy alomban csak 1-1 kiskutya lesz elfogadható minőségű? Akkor a többi gyengébb minőségű, beteg, vagy betegséget hordozó kölyökkel évekig elárasztjuk a piacot? Majd mások ugyanilyen elképzelések szerint vezérelve ezekkel a kölykökkel tenyésztenek tovább? Ugye belátható, mennyire káros folyamat ez a fajta szempontjából hosszú távon?

De tegyük fel, szuper párt sikerült vásárolnunk. Tökéletes kölykök, nagy siker. Ebből a párosításból kb. 6-8 éven keresztül ontjuk az egyforma genetikájú, egyforma származású kölyköket. Ez sem szerencsés, hiszen a fajta szempontjából túl sok egyed lesz egymás rendkívül közeli rokona, magas lesz a fajta beltenyésztettsége. Ez pedig mindig egészségi, immunrendszeri leromlással jár.

Az már azonban a szuka tulajdonos felelőssége, ha nem szűrt, papírok nélküli, ezért ellenőrizhetetlen minőségű kannal fedeztet. Az alom létrejöttének felelőssége az övé. Nyílván a kiskutyákból származó bevétel is, hiszen a költségeket is mind ő viseli. Ezért a szuka tulajdonos a tenyésztő.

A tenyésztő folyamatosan keresgél a kanok között. Figyeli a vonalakat, az esetleg kiszemelt kan korábbi utódait. Ezek alapján mérlegel és dönt egy párosítás létrehozásáról. Esetleg egy-egy jobban sikerült kölyköt visszatart tovább tenyésztésre, akár úgy, hogy magánál tartva, akár úgy, hogy tenyésztői szerződéssel eladva. Majd ehhez az új kiskutyához újabb kanokat keresve újabb almokat hoz le. Ha szép kan kiskutyája lesz, esetleg azt minősítteti, megszűreti betegségekre, majd ezután fedeztet csak vele. Ez nagyon nagy munka és elhivatottság. Kell hozzá a fajtával szembeni rajongás, hogy fajta szempontjából tudja döntéseit meghozni.

Tehát a fentiek alapján könnyen belátható, hogy a tenyésztőt a szaporítótól egy alapvető dolog különbözteti meg, mégpedig a MOTIVÁCIÓ. A tenyésztő a fajta szempontjait tartja szem előtt, elsősorban a fajta érdekeit mérlegelve hozza meg döntéseit, míg a szaporító saját anyagi,  egzisztenciális, illetve érvényesülésvágyból fakadó érdekeit helyezi mindig előtérbe. Nála nem számít, mi lesz a fajtával 10 év múlva. Nem fontos, hová kerülnek a kölykök és milyenek lettek. Ez az irányultság aztán meghozza gyümölcsét és sajnos nagyon erősen rányomja bélyegét az adott fajtára is. Számos fajta eme felelőtlen szaporítói tevékenységnek köszönheti jelentős leromlását.

Ha áldozunk egy kis időt a tenyésztővel való beszélgetésre, hamar kiderül a kiskutyák mögött rejlő érdekeltség, a fajta ismerete, szeretete és a hozzáértés. Így már sokkal könnyebben eldönthetjük, bízhatunk-e jövendőbeli kiskutyánk származásának minőségében, egészségében, vagy saját érdekünkben álljunk tovább. Nyújt-e a tenyésztő személye egyfajta garanciát arra, hogy azt kapjuk, amit valóban szeretnénk. Ez azt hiszem, megéri mindenkinek a pillanatnyi többletráfordítást.

 

Mikor nem tenyésztő a tenyésztő?

Ez nem egy találós kérdés, hanem nagyon is valóságos probléma. A válasz: amikor szaporító.
Na de ugyan melyik szaporító vallaná magát annak? Ha a szomszéd Aladár bácsit kérdezzük, aki egyszer kapott egy akárhonnan jövő állítólag „fajtiszta” szukát (mint tudjuk, csak az a kutya nem fajtiszta, akinek az őse másik fajjal, pl. farkassal párosodott), és beszerzett hozzá egy menhelyről egy kb. ugyanolyan kant, és azóta minden évben leelleti a szukáját, na, ő ugyanúgy tenyésztőnek fogja mondani magát...

De akkor mégis, hogyan különböztessük meg a mezei szaporítót (productis vulgaris) a valódi, igazi Tenyésztőtől (productus standardus)?
Segítségül pár alapvető szempont, hogy az egyszerű halandó is különbséget tudjon tenni, és ne dőljön be az „Én már húsz éve kutyázom, nekem ne mondja meg” szövegekeknek.

A megfelelő kiskutya kiválasztásához az első lépés a fajta kiválasztása, majd az, hogy honnan is hozzuk el a kölyköt. Sok hirdetést olvashat szebbnél-szebb kiskutyákról, de ezek egy részében megtévesztik a vásárlókat, akik csak később jönnek rá, hogy a drágán vett kölyök beteg, viselkedése vagy a külleme nem felel meg a fajtaleírásnak. Ön természetesen akkor jár a legjobban, ha körültekintően választja meg a tenyésztőt, és így elkerüli a későbbi problémákat.

Mit mond egy tenyésztő:

Mit mond egy szaporító:

Elmondom, melyek a fajta tulajdonságai, hogyan kell tartani.

Ennek szinte bárhol jó, alig vannak igényei, a szőrét sem kell ápolni, magától lesz ilyen.

Sajnálom, de úgy érzem, Önnek nem ez a legmegfelelőbb fajta...

Ez a kutya pont Önnek való! Én látom magán, hogy jó gazdája lesz!

Tudok ajánlani esetleg egy másik tenyésztőt, talán érdeklődjön nála, vagy legalább nézzen körül.

Higgyje el, máshol ilyet nem talál! Vagy: A többi tenyésztő ugyanezt árulja, csak drágábban!

Természetesen meg tudom mutatni a szüőket, sőt az egész falkámat.

A szülőket most nem tudom megmutatni, mert ...

Az apa nem saját tulajdonú, de itt a gazdája címe, érdeklődjön nála.

Az apa nem érhető el, de nem is fontos...

A kölyköket régóta terveztem, sokat vártam, míg sikerült összehoznom a párosítást ezzel a kiváló minőségű kannal

Az apa itt van, ő volt az. Vagy nem is, talán inkább ez a másik. Tudja, néha összekeverem őket, meg át is mászkálnak egymáshoz néha...

- Nálam kizárólag ez az egy (vagy max. két-három) fajta van, de nincs túl sok kutyám, ha túl sokan lennének, nem tudnám ilyen színvonalon tartani.

Tudok ajánlani esetleg mopszot, az a jövő héten fial, vagy máltait, az is nemsokára fog, de vannak pincsereim, havanese és Bolognese is, meg angol bulldog, sőt uszkár is. Melyiket parancsolja? (Csomagoljam is...? )

Jöjjön vissza kicsit később, látogassa többször a kicsiket.

Na akkor kell vagy nem kell? Döntsön gyorsan, mert akkor adom másnak!

Természetesen szívesen mesélek a szülőkről, eredményeikről.

Mit mondjak róluk? Kutyák... Különben is, maga serleget akar venni, vagy kutyát?

Elnézést, ugyan most takarítottam fel utánuk, ma már legalább tizedjére. De megint idekakiltak, percenként teszik...

Fogja be az orrát, kicsit büdös van, de ez ilyen helyen így szokás. Ezért is vannak bezárva ide, mert különben az egész udvart összesz...nák

Törzskönyv nélkül nem adok kutyát, az bizonyítja, hogy a kutya egészséges és megbízható helyről való.

A törzskönyv nem fontos, anélkül is kutya a kutya, nem igaz? Csak a lehúzósak akarnak mindig törzskönyvet sózni az ember nyakába.

Minden kölyök kétszer oltott kombinálttal, valamint féreghajtottak. Anélkül oda sem adnám őket.

Az oltásokról magának kell majd gondoskodnia, egyszer kaptak féreghajtót, de az én kutyáim olyan egészségesek, hogy nekik nincs is erre szükségük.

Nyolc hetes koruk előtt nem adom őket, ilyenkor az anyjuk mellett a helyük.

Ugyan, hat hetesen már esznek, minek már az anyjukat nyaggatniuk?

Természetesen azonnal tudom mutatni a szülök szűrési eredményeit és oltásait.

Most hirtelen nem tudom, hol vannak a papírok... tudja nemrég költöztünk - de persze megvan minden!

Gyere már ide, Szépségem, te kismamák legcsodálatasabbika, hagy pusziljam meg az orrod hegyét!

Nem mész hátra, de rögtön! Ezekkel csak a baj van! De persze azért nagyon szeretem ám őket! (A franc, már megint elszakította a láncát!)

O már idős, nem szülhet többé, de nálam boldog nyugdíjas kora lesz élete végéig. Amúgy is mindig o volt a kedvencem, o volt a tenyészet megalapozója.

Hogy miért nincsenek öreg kutyáim, pedig azt mondtam volna, hogy húsz éve kutyázom? Nos, azokat elajándékoztam szerető gazdiknak... (értsd: menhely, sintértelep.)

Szerződés nélkül nem adok kutyát, nekem fontos, hogy tudjam, a kiskutyám jó helyen van és ezt bármikor ellenőrizni is tudjam.

Szerződés? Miféle szerződés? Na jó, végül is lehet, de én kutyát vissza nem veszek!

Az én kutyáim mind több nemzedéken át visszakövethető, egészséges és garantáltan fajtatiszta kutyák. Ezt bizonyítja a törzskönyv is, ezért adom azzal a kicsiket. Ez a kennelem hírnevének az alapja.

Ez egy ritka, Magyarországon alig kapható fajta, nem sok van még belőle az országban! Ja, hát törzskönyve az nincs... De majd lesz! Majd küldöm maga után postán!

 

Igazi ritkaság, szirti kopó és tengeri juhász keveréke, kifejezetten azzal a céllal pároztattam őket, hogy egyformán jól tudjon vízben halakat terelni és hegytetőn sast fogni...

Az apa és anya is jártak kiállításokon, szép eredményekkel, melyek mind szerepelnek a törzskönyvében.

Kiállításra nem járunk, mert ott előre le van minden beszélve, mi nem vagyunk közel a tűzhöz, ezért úgysem nyernénk. Pedig az én kutyáim sokkal szebbek, mint az ottaniak!

És higgyjék el, ez csak egy rövid kivonat abból, amivel egy szaporító elő tud rukkolni.
Ne tévessze meg Önöket, ha mézesmázos vagy látszólag szereti a kutyáit. Ha a kutyái is szeretik ot, az már jelent talán valamit.
De pár alapelvet a fentiek alapján érdemes szem előtt tartani: egy tenyésztő kevés kutyát tart, kevés almot hoz le.
Egy szaporító sok kutyával, néha sok fajtával szaporít, és mindegyik minden évben szül, néha kétszer is. Egy éves koruktól zsinórban, míg ki nem merül, és ez hamar eljön. Ilyenkor kerülnek menhelyekre, sintértelepekre.

Lehet, hogy első ránézésre olcsóbb egy törzskönyv nélküli, szaporított kiskutya, de lehet, hogy pár éven vagy akár hónapon belül a vételár sokszorosába fog kerülni az orvos. Megtéríti-e majd ezt Önnek a szaporító? Egy tenyésztő garanciát vállal arra, hogy a kutya, ha genetikai betegséget hordoz, akkor visszavásárolja vagy visszafizeti a vételárát. Megteheti, hiszen a kutyái nagy valószínűséggel egészségesek maradnak. De próbáljon csak ilyen szerződést kérni egy szaporítótól!

NE HAGYJA MAGÁT ÁTVERNI!
Az olcsó kutya a legdrágább!
Ha Önnek nem fontos a díjak sokaságát felsorakoztató, törzskönyves és garantáltan egészséges kiskutya, akkor ne a szaporítók pénztárcáját hízlalja, hanem válasszon menhelyről, fajtamentőktől kutyát!

És egy végső jó tanács:
Jusson eszébe, hogy a kutyát 10-15 évre veszi, ezért csak olyan fajtát válasszon, ami megfelel az Ön életvitelének, elképzeléseinek. A rossz fajtaválasztás sok kellemetlenséget okozhat mind a kutyának, mind a gazdinak. Tartsa szem előtt, hogy a kutyának vannak igényei, és ezzel kapcsolatos kiadások.

Melyiket válasszam?

Kicsi legyen, vagy nagy? Szőrmók vagy csupasz? Bizony nem könnyű választani a szebbnél szebb fajták között. Egyik azért tetszik, mert édes kis szőrgombolyag, a másik meg azért, mert olyan kis vicces, vidám kutyus. És a szakkönyvek sem segítenek sokat a választásban, mert mindegyikről azt írják: nyugodt, szelíd, gyerekszerető, értelmes, tanítható... Csak éppen azt nem írják le, ami a lényeg: hogy a vicces kutya olyan élénk, hogy ha egy órára magára marad, szétszedi a házat, hogy az édes kis szőrgombolyag, ha egy hétig nem fésülik, már csomós és mehet a birkanyírás... Amikor kicsi kölyök, akkor mind édes. De felnove milyen lesz vajon? Ha mindent ráhagyok, mert még sosem volt kutyám és nem tudom, mikor legyek szigorú, vajon nem fog visszamorogni rám egyszer? És mivel a válasz sok esetben: DE IGEN... a kutyák százával kerülnek menhelyekre, fajtamentő társaságokhoz.

Hogyan döntsünk?

Az első és legfontosabb önmagunkkal és a családdal tisztázni, miért, milyen célokra keresünk kutyát?

Egyet azonban ne felejtsünk el: MINDEN KUTYA FOGLALKOZÁST IGÉNYEL! Vannak fajták, akik jobban, vannak amelyek kevésbé. Akinek egyáltalán nincs ideje foglalkozni velük, NE tartson kutyát! A helytelen tartás szenvedés állatnak, embernek, környezetének egyaránt.

Fontos: kutyát tartani nem kötelező, ezért ha a feltételeket nem tudjuk kutyánk számára biztosítani, sokkal jobb, ha belátjuk és lemondunk a kutya beszerzéséről.

Tehát mielőtt kutyát vásárolnánk, TÁJÉKOZÓDJUNK!

Hol tehetjük mindezt?

- Olyan tenyészetekben, melyek hosszú évek óta foglalkoznak az adott fajtával.

- Kutyás újságokból, fajtaismertetőkből, könyvekben szereplő fajtaleírásokból.

- Interneten- talán itt a legszélesebb a paletta.

- Tenyésztők oldalain.

- Fajtával foglalkozó klubok információs oldalain.

- Fajtával kapcsolatos cikkekben, írásokban.

- Fajta rajongóit tömörítő fórumokon.

- Adott fajtát tartó ismerősöknél.

- És persze itt!

Nos, a hibás választásokat szeretnénk megelőzni azzal, hogy mi bizony leírjuk a valóságot róluk. Hogy melyik nem való kezdő kutyásnak, hogy melyik megy majd az idegeinkre, ha mi egy fegyelmezett, nyugodt kutyát szeretnénk...

A fajtabemutató tematikája

Igyekeztünk a legalapvetőbb igényeknek megfelelően kibontani az egyes fajták leírását.
Meg kell jegyeznünk azonban, hogy az adatok legtöbbje viszonylagos. Minden attól függ helyesen neveljük -e kutyánkat.

Ennek szellemében felhívjuk a figyelmet arra hogy:

- A más állatokkal illetve más kutyákkal való viszony szocializáció és szoktatás kérdése!
Az itt feltüntetett adat csupán azt jelzi, hogy a kutya optimális esetben (megfelelő nevelés és kölyökkori szocializáció) természeténél fogva mennyire alkalmazkodó.

- A gyermekekkel való viszony esetében figyelembe kell vennünk, hogy a legszelídebb, leginkább gyerekszerető kutyát sem hagyhatjuk soha, semmilyen körülmények között magára a gyermekkel! A kutya falkaállat és ennek megfelelően viselkedik. Még ha nem is akar rosszat, könnyen sérülést okozhat a gyermeknek! Úgy alakítsuk ki környezetünket, hogy bármikor könnyedén külön tudjuk zárni kutyánkat a gyerektől, akkor is ha csak pár pillanatra szaladunk ki valahová.

Jó olvasgatást néha kissé bolondos, néha kissé merész jellemzéseinkhez!

Ugye Ön sem szeretné, ha a drága pénzen megvett kiskutya pár évnél tovább nem élne, de addig is százezreket kellene költenie a gyógykezeltetésére?
Pedig ez könnyen előfordulhat, ha nem megfelelő gondossággal tenyésztett kiskutyát vásárolunk megbízható helyről.
Persze szép és emberi dolog, ha felvállaljuk ezek gyógykezelését, ha ilyen irányú ambícióink vannak, akkor a menhelyek, fajtamentők tárt karokkal fognak várni minket, hiszen ennél nagyobb segítséget elképzelni sem tudnak. Őket megtalálják a Keverék kutyák és a Fajtatiszta kutyát ingyen! c. menüpontoknál. Ám ha ilyen nemes célok vezérelnek is minket, akkor se pénzt adjunk értük olyanoknak, akik a mi becsapásunkból akar pénzhez jutni, ezt az összeget juttassuk el inkább a beteg kutyákat gondozó menhelyeknek, mentőcsoportoknak (Az aktuális, legsürgetőbb eseteket megtudhatja, ha ír nekünk. mindig naprakész hírekkel állunk rendelkezésükre.) Az alábbiakban az egyes fajtáknál előforduló (leginkább a szaporítóknál előforduló) jellemzően öröklődő betegségek leírását olvashatja, hogy elkerülhesse őket.

Ha Önnek nem fontos a törzskönyv, ...

.. az még nem jelent semmi rosszat. Attól Ön még szeretheti a kutyát ugyanúgy, mintha törzskönyves lenne, nem igaz? A törzskönyvön nem is az múlik, hogy mennyire lesz szeretni való a kiskutya... Hanem valami egészen más... Mégpedig az, hogy ha Ön - tegyük fel - egy golden retrievert szeretne a kisgyerekek mellé, mert ez egy híresen gyerekszerető, kedves és szelíd fajta, akkor ugye jogosan lenne felháborodva, ha kiderülne, hogy a kutyus egyáltalán nem kedves, hanem egyenesen kiszámíthatatlan és harapós.

 

Ha Önnek nem fontos a törzskönyv, az nem baj. De ha Ön szaporítótól vesz kiskutyát, mert az olcsón adja, az bizony már baj. Nem csak Önnek, aki felkészülhet a sok extra kiadásra, de a kutyának is, akinek a szaporítója tudja, mindig talál elég "balekot" ahhoz, hogy szépen megéljen belőlük. Ha Önnek nem fontos a törzskönyv, ha Önnek csak a kutya a fontos önmagáért, azért mert KUTYA, azért mert szereti a kutyákat és boldog, ha egy szőrös kis micsoda ugrándozza körül amikor hazaérkezik, ha tudja, kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes, akkor Ön...:

 

Hogy kik akarnak becsapni? Akik beteg vagy keverék kutyát akarnak rásózni a gyanútlan érdeklődőkre...

 

...avagy mikor kezdjünk gyanakodni, ha az interneten keresünk kutyát?

Az interneten olvasható, gyakran csak pár szóból álló hirdetéseknél nem könnyű eldönteni, hogy egy igazi, felelősségteljes tenyésztő sorait olvassuk-e, vagy épp egy szaporító kínál nekünk aranyos kutyakölyköket. Mivel az utóbbitól vásárolni kockázatos dolog, az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani a hirdetések értelmezéséhez. Természetesen a legfőbb tanács: mindig tájékozódjon a fajtáról és a kutyatartásról, mielőtt kutyát választana! Így Ön is könnyen fel fogja ismerni, mikor "csúsztatnak" a hirdetők.

 

A kutya fajtájának meghatározása:

"Jorsirterier", "Busset hund", "Stefordshir", "Bokszer", "Káne korzó", "Hászki", "Dobberman" kölyök eladó.

Ha a hirdető még a kutya fajtájának a nevét sem tudja helyesen leírni, akkor nagyon valószínű, hogy nem sokat tud a fajtáról. Persze előfordul hogy az ember elgépeli, de nem mindegy mennyire.
Valószínű, hogy az illető a kutyájával soha nem volt kiállításon, és nem vitte el a fajtaspecifikus betegségek szűrővizsgálataira sem.
A kutyáknak szinte biztos, hogy nincs törzskönyve; és arra is mérget vehet, hogy a hirdetőt nem érdekelte sem a szuka, sem a kan kutya vérvonala, így az sem, hogy a szülők nem örökítenek-e betegségeket.

 

"Kiváló vérvonalú, fajtatiszta kiskutyák, törzskönyv nélkül eladók (apa tenyészszemlés, győztes kan, anya törzskönyv nélküli fajtatiszta szuka)"

Egy igazi tenyésztő a szuka kutyát is elvinné kiállításokra, és kiváltaná a törzskönyvet. Ellenben sok szaporító tart törzskönyv nélküli szukákat, akiket egy környékbeli, törzskönyves kannal fedeztet. Ha a szukának nem tudják a vérvonalát, ha nincsenek szűrési eredményei, akkor a kiskutyák származása ugyanolyan bizonytalan, mint ha két törzskönyv nélküli ebtől születtek volna.
Ebből következik, hogy ilyen kutyát vásárolni súlyos tízezrekért (még ha ez az ár a törzskönyves kutyák árának töredéke is) olyan, mintha posztert vennénk festmény árban.

"Fajtatiszta kiskutyák törzskönyves szülőktől, törzskönyv nélkül eladók"

Ha mindkét szülő fajtatiszta, és a hirdető komolyan foglalkozik a tenyésztéssel, akkor rendelkezik a Magyar Ebtenyésztok Országos Egyesületénél (MEOE) bejelentett, FCI által levédett kennelnévvel is. Ha mégsem váltja ki a törzskönyvet a kicsikhez, akkor annak oka van - vagy a szülők nem lennének továbbtenyészthetők, vagy mégis egy törzskönyv nélküli kutyával pároztatott, esetleg nem a fajta szabályainak megfelelően járt el (például foltos spánielt keresztezett egyszínűvel). Ha a hirdetőnek nincs kennelneve, akkor nem komoly tenyésztő, nem foglalkozik a kutyái vérvonalával, csak "szerzett" két törzskönyves kutyát, és megpróbál minél nagyobb hasznot húzni belolük. A papírokat mindig kérje el és nézze meg a saját szemével.

 

 

 

Vásárlásnál soha ne dőljön be a "törzskönyvet majd postán Ön után küldjük" szövegnek! És mindig kössön szerződést.

 

 

"Fajtatiszta kiskutyák, 5 hetesek, x-ezer forintért elvihetők, önállóan esznek"

Bár a kölyökkutyák valóban 4-5 hetesen kezdenek önállóan, szilárd táplálékot enni (ezt hívják elválasztásnak) ekkor még nagy szükségük van az anyjukra. A kölykök ugyanis a anyjukat figyelve tanulják meg, hogyan kell viselkedniük a különböző helyzetekben. Ez az alapvető szocializáció rendkívül fontos, ezért a kölyköket 8 hetes koruk előtt nem szabad elhozni az anyjuktól!

"Nyugodt, családszerető, játékos, 8 hónapos kölyökkutya eladó"

Ilyen esetben feltétlenül kérdezze meg, miért válnak meg a kiskutyától, akit nemrég vettek. A legtöbb esetben kiderül, hogy nem szobatiszta, harap, bántja a macskát, hiperaktív és fellöki a gyereket, stb, vagyis nem megfelelően szocializált. Az ilyen, és ehhez hasonló problémákat természetesen a megfelelő tapasztalattal és türelemmel lehet kezelni, de mindenképpen számítania kell rájuk a vásárláskor. Esetleg ekkor már látszik, hogy a kutyus valójában nem fajtatiszta (pl. mert sokkal nagyobb, mint a standard). Ha a legapróbb kétség felmerül a kutyussal kapcsolatban, inkább ne vegyük meg!

 

Ezt a fiatal amerikail bulldogot is családszerető ebként hirdették. Gondoljon bele, mennyire lehet családszerető egy olyan kutya, amelyet láncon tartanak…

"4 éves fajtatiszta szuka kutya, jó anya, olcsón eladó"

Az ilyen hirdető korábban már sok almot hozott le a kutyától, a kölyköket valószínűleg haszonnal eladta, és könnyen lehet, hogy csak azért válik meg a szukától, mert már "nem jövedelmez". A kutyatartásnál számára az a lényeg, hogy minél több kölyök legyen, azaz minél több bevétel, de a felnőtt kutyái lelkével nem törődik. Ilyenkor számolnia kell azzal, hogy a kutyának különböző viselkedési, vagy akár egészségügyi problémái is lehetnek, sőt az is előfordulhat, hogy az eladás valódi oka valami ilyesmi.

Képek:

Általános tanácsunk az, hogy a képet nézze meg alaposan! Ha esetleg ismerősnek tűnik az Ön számára, könnyen előfordulhat, hogy egy internetről levett kép, amin esetleg nem a konkrét eladó kutyus látható. Felnőtt kutyánál nézze meg a környezetet. Ha láncot, rácsokat lát, ha a kutya eltt csak egy koszos lábos van, ha a kutya elhanyagolt, a szőre loncsos, fénytelen, akkor a megfelelő tapasztalat nélkül akkor se vásárolja meg, ha olcsó! (Sőt, akkor főleg ne, legyen gyanús az alacsony ár!)

 

Kölyköknél is nézze meg a tartási körülményeket. A fajtáról keressen képeket az interneten, mert sokszor a fajtatisztaként hirdetett kutyák képeiről (a fajta ismeretében) egyértelműen látszik, hogy valójában keverékek! Ne dőljön be annak, hogy ez (egyelőre) nem elfogadott fajta, vagy különleges színváltozat.... ne fizessen értük!

 

Plusz információk:

"Féregtelenítve, oltás nélkül"

A kölyökkutyákat születésük után kéthetente kell féregteleníteni, majd 8 hetes koruktól kéthetente oltani is. Ez a szuka gazdájának kötelessége, mivel o vállalta a kölyköket, ezért kötelessége róluk az eladásig megfelelően gondoskodni. Ha egy három hónapos kiskutya még soha nem kapott oltást és féregtelenítést, akkor ne vásárolja meg! A hirdető valószínűleg egyéb dolgokban is spórolt, a nem megfelelő körülmények közül származó kölyökkutya viszont sok olyan problémával küzdhet, amelynek felismeréséhez tapasztalatra, a kezeléséhez pedig akár évekre és nagyon sok pénzre szükség lesz.

 

 

"Helyhiány miatt", "Fajtaváltás miatt" eladó, "Kan kutya eladásig fedez", "Fajtatiszta kan eladó vagy fiatal szukára cserélhető", "Egy felnőtt kan és két szuka eladó", "Kölykök folyamatosan kaphatók", "Yorki, westi, csivava, mopsz, francia és angol bulldog kölykök kaphatók"

Ezek mind szaporítók hirdetései! Olyanoké, akik csak a hasznot látják a kutyában, és a pénz reményében kizsákmányolják. Értelemszerűen nem akarnak "fölöslegesen" költeni a kutyákra, a kölykök nem kapnak oltásokat, a szülőket nem szűrték a fajtaspecifikus betegségekre, a lehető legolcsóbb étellel etetik az állományt, és a kutya méretének megfelelő, legszűkebb helyen tartották.
Az ilyen hirdetőktől ne vásároljon, mert a kölykök nagy eséllyel gyenge idegrendszerrel és különböző súlyos betegségekkel rendelkezhetnek!

Ezek mind szaporítók hirdetései! Olyanoké, akik csak a hasznot látják a kutyában, és a pénz reményében kizsákmányolják. Értelemszerűen nem akarnak "fölöslegesen" költeni a kutyákra, a kölykök nem kapnak oltásokat, a szülőket nem szűrték a fajtaspecifikus betegségekre, a lehető legolcsóbb étellel etetik az állományt, és a kutya méretének megfelelő, legszűkebb helyen tartották.
Az ilyen hirdetőktől ne vásároljon, mert a kölykök valószínűleg gyenge idegrendszerrel és különböző súlyos betegségekkel rendelkezhetnek! Gondoljon bele, mennyit kockáztat, ha például ilyen helyről vesz kölyköt:

És végül, de nem utolsósorban: az, hogy "fajtiszta" kutya eladó, csak egyet jelenthet számunkra: a hirdető a legalapvetőbb fogalmakkal sincs tisztában, hogyan lehetne így alapos és felelős tenyésztő? Minden kutya fajtiszta, amelyik pse nem lett farkassal, egyszóval másik FAJJAL pároztatva. Egy fajon belül lehetnek különböző fajták, ez az emberi tudatos tenyésztés eredménye. Így lett pl. csivava és németjuhász, mint FAJTA a kutya mint FAJ keretein belül. Tehát, ha bármilyen keverékkel megállítanak minket és kérdezik, fajtiszta-e a kutyánk, nyugodt szívvel vágjuk rá: naná! :))

 

Mielőtt kölyköt vennénk

Ha már az elhatározásunk, hogy kutyát szeretnénk megvan, csak azt kell eldöntenünk, milyen fajtájú is legyen a kis jövevény és honnan szerezzük be!

A választás nem egyszerű, mert minden kiskutya édes, aranyos és sok örömet okozó egy ideig. Aztán egyre több a gond vele, főleg, ha valamit nem jól csináltunk, és ez sokszor a rossz választáson alapul.

Az alábbiakban figyelmükbe ajánlanánk néhány fontos intelmet a leendő tulajdonosoknak:

Semmilyen kutyát ne vegyünk

1. ha valamelyik családtag nem ért egyet vagy egyértelműen elutasítja az ötletet. Ebből lesznek az „Én megmondtam” típusú konfliktusok.

2. ha nem tudunk elég időt szánni a nevelésére, vagy megkötve tartanánk, mert ez nem élet egyik kutyának sem.

3. ha nem biztos, hogy tudjuk fedezni az etetés, orvosi ellátás, esetleg ivartalanítás költségeit

4. ha allergiás beteg van a családban. Még a kopasz kutyafajták is kiválthatnak súlyos allergiás reakciót.

5. ha az eladó nem bizonyítja nekünk oltási könyvvel, hogy a kutya oltva és féregtelenítve van.

6. ha láthatóan beteg.

7. ha nem ismerjük a fajtáját, vagy nem tudjuk hogy kb. milyen és mekkora lesz felnőttként.

8. ha ajándékba szeretnénk adni valakinek, aki erről nem tud, és nem tud erre felkészülni.

9. ha nem akarjuk, hogy élete végéig velünk legyen (kivéve az ideiglenes befogadást).

Ne vegyünk, inkább fogadjunk örökbe

1. ha nincsen elég pénzünk, hogy megbízható tenyésztőtől vegyünk törzskönyvezett kiskutyát. Ne biztosítsuk a felelőtlen szaporítók megélhetését! Sajnos szép számmal vannak fajtatiszta kutyusok is a menhelyeken. És így megmenthetünk egy életet!

 

Ne vegyünk kölyökkutyát

1. ha nem megoldható, hogy amíg kicsi, valaki mindig vele legyen, legalább napi 18-20 órán át.

2. ha nem érezzük magunkat elég türelmesnek a neveléséhez.

3. ha ezzel csak gyermekünknek szeretnénk örömet okozni, mert a kötelességek és a felelősség mindenképpen ránk hárul majd, tehát a MI KUTYÁNK lesz, ha mi akartuk, ha nem!

4. ha bérházban lakunk és nem tudjuk biztosítani a napi többszöri sétát.

5. ha előreláthatólag csak maradékkal akarjuk etetni, mert a kiskutya egészséges fejlődéséhez ez nagyon-nagyon kevés.

Ne vegyünk rövid szőrű kutyát

1. ha nem akarjuk télen beengedni a lakásba, vagy nincsen egy nagyon jól szigetelt megfelelő méretű háza, amit ki tud fűteni magának, ahová be tud bújni és nem süvít be a szél.

2. ha azt gondoljuk, hogy utánuk nem kell takarítani... bizony a rövid szőrű kutyák is vedlenek, besározódik a lábuk és koszolódik a bundájuk! (Itt kell megjegyeznem, hogy a lakásban tartott kutyákat télen, hóban, sárban is kell sétáltatni, ami bizony kosszal jár!)

Ne vegyünk kan kutyát

1. ha simulékonyabb, nem annyira domináns kutyára vágyunk, mert ekkor a szuka a jobb választás.

2. ha szuka kutyánk van, de nem akarunk kölyköket és nem biztosított az elkülönítésük évente kétszer vagy az ivartalanításuk!

Ne vegyünk szuka kutyát

1. ha ivartalanítatlan kanunk van otthon, mert egy nem kívánt alom több bajt hoz, mint hasznot.

2. ha nincsen jó kerítésünk, mert ugyanúgy elszökhet, és kárt tehet másokban (pl. közlekedési balesetek okozásával), mint egy kan kutya.

 

Ne vegyünk családi kutyát

1. ha nem lehet a családdal, hiszen mint a neve is mutatja társasági lény.

2. ha nem tudunk neki sok mozgást, játékot, és sok-sok szeretetet biztosítani.

3. ha azt várjuk, hogy bizalmatlan legyen az idegenekkel. Ez egyébként súlyos viselkedészavarnak számít náluk.

Ne vegyünk harci kutyát

1. ha nem értünk hozzá, és csak azért vennénk, mert az olyan vagány.

2. ha csak azért lenne, mert ezt ajánlják fel ajándékba.

3. ha nem tudunk olyan környezetet biztosítani, ahol normálisan szocializálódhat, megszokhatja a többi kutya társaságát és az emberek jelenlétét.

4. ha kisgyermekünk van (bár az amstaff híresen jó dada, de csak, ha jól van nevelve.)

5. ha idos, beteg ember van a családban, ugyanazon okból, mint a gyerekeknél.

6. ha baromfit vagy más háztájit tartunk otthon és a kutya nincs hozzászoktatva, vagy nincsenek 200%-os biztonsággal elzárva.

7. ha nem biztonságos a kerítésünk.

8. ha macskánk van, és nincsenek egymáshoz szoktatva, mert ebbol rengeteg konfliktus és baj lehet.

9. ha hörcsögünk, görényünk, patkányunk van otthon, és nincsenek egymáshoz szoktatva, vagy nem tudjuk biztosan megóvni a támadásoktól.

10. ha megkötve akarjuk tartani, mert elvadul. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egyetlen kutyát sem lehet láncon tartani!

11. ha nem tudunk elég mozgást és elfoglaltságot biztosítani neki.

12. ha valaki nem ért egyet, vagy egyértelműen elutasítja az ötletet a családban.

13. ha valaki a családban retteg az ilyen kutyáktól.

14. ha neveltünk már fel egyszer, vagy akár többször harci kutyát, de el kellett altatni, vagy kárt tett valakiben, mert valószínűleg ugyanott fogjuk elrontani ez alkalommal is. Tájékozódjuk a fajta neveléséről, kérjük szakértő segítségét vásárlás előtt!

15. ha nem ismerjük a fajta előnyeit, hátrányait és nem ezek fényében döntöttünk.

Fajtatiszta kutyák ingyen!

"Fajtatiszta kutyámat elajándékoznám!" Sokszor lehet találkozni hirdetésekkel, ahol egy-egy fajta felnőtt, vagy kölyök egyedeit ingyen szeretnék elajándékozni... Persze ennek mindenki megörül, és azonnal telefonál, de gondoljunk egy kicsit bele...

Az Ár és ami mögötte van c. írásban olvashatjuk, hogy egy minőségi, fajtatiszta kiskutya mennyibe kerül, mire eladó sorba kerül. Azt is olvashatjuk, hogy a fiatal kutyákra mi vár (kiállítás, iskola, szűrések, oltások), amelyek mind pénzbe kerülnek.

Akkor miért is akarnak egy fajtatiszta kutyától ingyen megszabadulni?

KÖLYÖKKUTYÁKNÁL

- főleg akkor, ha az illető szaporító, és a nyakán maradt egy-két kölyök, és nem akarja sokáig tartani, mert akkor etetni, meg oltatni kellene, és idősebb kölyköket, ha nem kiváló minőségűek, nehezebb eladni,

- ha az a fajtatiszta mégsem annyira fajtatiszta, mert egy 7-8 hetes gombócon nem látszik annyira, de egy nagyobbon már jobban, hogy keverék...,

- ha kamionra termelte, és nem vette át a kereskedő, és már jön a következő (sokszor több, 6-8) alom is, és kell a hely,

- ha beteg, és kezeltetni kellene, ami ugye pénzbe kerül,

- és van olyan, aki megvett egy fajtatisztát, általában szaporítónál, rájön, hogy a kiskutya beteg/keverék/pénzbe kerül vagy idegrendszere nincs rendben, és szabadulni akar tőle, - botcsinálta „van egy szukánk, csináljunk kölyköket” típusú gazda, aki ugyan nem rossz szándékú, de tevékenységével óriási károkat okoz mind az adott fajtának, mind a magyarországi kutyatársadalomnakforrás:olcsokutya.hu