A csivava (eredeti fajtanév: chihuahua) igen kicsi kutya. Ennek a Mexikóból származó kutya testének hossza valamivel nagyobb, mint a magassága. Háta vízszintes és lapos, mellkasa szépen ívelt. A magasan tűzött farok lapított alakú, a középen vastagabb, mint a tövénél, majd a vége felé hegyesedik. A kutya vagy hurokba hajlítva felemeli, vagy visszahajlítja úgy, hogy a vége a hátát érje. A farok nem kunkorodhat. A mellkas nagyjából a könyökig ér. A mellkas legmélyebb pontja és a talaj közti távolságnak meg kell egyeznie a mellkas legmélyebb pontja és a mar legmagasabb pontja közti távolsággal. A has mérsékelten felhúzott. Válla erősen hátrahúzott, könyöke a test közelében van. Lábai erősek és egyenesek, szépen kirajzolódó ízületekkel. Mancsai ovális alakúak, a lábujjak egymástól meglehetősen távol vannak, de azért nem szétterpesztettek. Nyaka enyhén ívelt.

 

Feje: A fej nagy, de a testtel arányos. A pofák és az állkapocs karcsúak. A koponya kissé kipúposodóan boltozatos. Homloka széles és nagyobb legömbölyített. A stop határozott. A rövid arcorri rész egyenes és enyhén keskenyedő. Az ajkak feszesek. A nagy, széles fülek viszonylag alacsonyan tűzöttek. A nagy, kerek szemek egymástól távol vannak, teltek és igen kifejezők, nem dülledhetnek ki. A fültő, a stop és a két szem közti egyenes középpontja ugyanazon a vízszintes síkon helyezkedik el. A csivava harapása ollószerű vagy harapófogószerű.

 

Súlya: A csivava a világ legkisebb kutyafajtája, a súlya mindössze 500 és 3 000 gramm közötti a 3 000 gramm feletti súlyt a kiállításokon hibának tekintik, a 3 000 gramm feletti súlyú kutyákat kizárják.

 

Szőrzete: Kétféle szőrzetváltozata van: rövid szőrű és hosszú szőrű. A rövid szőrű csivava sima, lágy és fényes szőrzete rásimul a testére, ideális esetben aljszőrzete is van. A szőrszállak valamivel hosszabbak a nyakon és a farkon, míg a fejen és a füleken rövidebbek. A hosszú szőrű csivava szőrzete valamivel lágyabb és finomabb szerkezetű, mint a rövid szőrű változat bundája. E szőrzet lehet sima vagy enyhén hullámos, alatta ideális esetben aljszőrzet is fejlődik. A szőr hosszabb a deréktájon, a farkon, a nyak körül (gallér) és a mellső lábak hátsó oldalán, viszont rövidebb a pofán, a homlokon és a lábak elülső oldalán.

 

Színei: Minden szín és színkombináció megengedett. A szemek színe sincs előírva, a fajtánál olykor rubinvörös szem is előfordul- ez a csivava egyik sajátos vonása.

Jelleme: Ez az aprócska mexikói kutya értelmes, éber, játékos és egy kicsit makacs természetű. Általában eléggé magabiztos, sőt néha túlságosan is vakmerő. Rendszerint különösen erősen kötődik egy személyhez, de az egész családdal jól kijön.

Általában békésen együtt tud élni a többi kutyával, bár nyilvánvaló, hogy verekedés esetén nem lehet ellenfél nagyobb és erősebb rokonai számára. Jól együtt tud élni a macskákkal és egyéb háziállatokkal is. Az idegenekkel szemben kissé tartózkodóan viselkedhet, többnyire nem kedveli az olyan ismeretlen személyeket, akik túlzottan bizalmaskodóan bánnak vele – és ezt egyértelműen tudomásukra is hozza. A gyerekekkel jól megfér, feltéve, hogy azok nem bosszantják. Mivel a nagyon kicsi gyerekektől nem várható el, hogy e tekintetben felelősségteljesen viselkedjenek, ez a fajta jobban illik azokhoz, akiknek már nagyobb gyermekeik vannak.

 

Szőrzetápolási igénye: A csivava szőrzete nem igényel túl sok ápolást. A rövid szőrű változatot elég egyszer-egyszer átkefélni egy puha gumikefével. A hosszúszőrű kutyák bundáját sörtekefével és fésűvel kell rendbe szedni, de itt sincs szükség túl gyakori törődésre. A szembe időnként megfelelő készítményt kell cseppenteni a csúf könnyfoltok megelőzése vagy csökkentése céljából. Rendszeresen ellenőrizni kell, nem fogkövesek-e a fogai, hogy az új fogak rendesen fejlődjenek. A karmait röviden kell tartani. Ez a kutya eléggé érzékeny lehet a hidegre, a nedvességre és a huzatra – nedves időben nem árt kis kabátot adni rá.

 

Tanításai: Mivel apró termete miatt nem sok kárt tud tenni, általában nem is nagyon törődnek a nevelésével. Ez nagy hiba, nemcsak a gazda, hanem a kutya szempontjából is. A csivava rendszerint igen értelmes kutya, gyorsan meg tudja tanulni a parancsokat, sőt élvezi is a tanulást. A megfelelő nevelésnek és szocializációnak jó hatása van a jelleme fejlődésére.

 

Mozgásigénye: A csivava annyira apró, hogy többnyire éppen eleget mozog a lakásban is, e tekintetben tehát nem számít különösebben igényesnek.

 

Alkalmazása: Ez a fajta nagyszerű választás mindazok számára, akik kis lakásban élnek. A gazdája bárhová könnyen elviheti, és az etetése sem fogja nagyon megviselni a pénztárcáját. Sajnos a csivavára sokszor csupán afféle furcsaságként tekintenek, és az emberek hajlamosak elfeledkezni arról, hogy igazi kutyáról van szó – kutyaszerű szükségletekkel.

 

Szobatisztaság: A csivava megtanítható a szobatisztaságra, azonban soha ne gondoljuk, hogy ténylegesen szobatiszta a kicsikénk. A méretei okán előfordulhat, hogy bepiszkít, ez ellen nem tudunk mit tenni, ezzel együtt kell élnie a csivi gazdinak. A szobatisztaságra szoktatáskor Mi nem javasoljuk a pelenkát, ezzel csupán azt érjük el, hogy a jövőben ágyra, szőnyegre, vagy rongyokra pisil és kakil. Javasoljuk, hogy a kezdeti időkben akár egy ketreccel kerítsék el az Ő helyét, ahol a lakóhelye van, lehetőség szerint kőlap legyen a párnácskái körül, azt könnyű fertőtleníteni és szagtalanítani. Megközelítőleg 3 hónapos kortól bátran boxba lehet szoktatni, majd éjszakára be is lehet zárni – imád boxban aludni – ezáltal szobatisztaságra szoktatható, ugyanis kényes fajta, nem piszkít maga alá.

A fiú csivavákat nem kedvelik a „jelző” ösztöne miatt. Nos ez is tökéletesen koordinálható ivartalanítással, de akár a nélkül is. Tisztában kell vele lenni, hogy a kutya fél éves korában jelezni fog, mert ivaréretté válik, ahogy visszatér ez a jelleme akkor is, ha tüzelő szuka van a közelében. Hajlamos a kan a szukákat is levizelni, jelezvén a dominanciáját. Lehet hallani azokról a történetekről is, hogy a kan csivava a gazdi párját lepiszkította. Ezek a sztorik is bizonyára megtörtént esetek mind-mind a gazdi-kutya kapcsolatra, a nevelés, és a falkarangsor meghatározásának hiányára vezethetők vissza.

 

Együttélés: Akinek nincs csivavája, annak fogalma sincs, milyen a csivava szerelem. Rendszerint ezek a kis négylábúak teljesek átveszik az uralmat a gazdi és lakása felett. Az ágy sok esetben nem csak a kényelmének kulcsa, hanem lehetőség arra, hogy folyamatosan szemmel tartsa a gazdit, ugyanis magasabban helyezkedik el, ezáltal jobban belátja a teret. Mindez bizonyára a méreteiből is fakad, ahogy a temperamentuma és halált megvető bátorsága is ide vezethető vissza. Soha ne vigyük az utcán póráz nélkül, hiszen a gazdi vélt védelmében, a legnagyobb kutyának és nekimegy – ebből nem tanul, újra képes megtenni. Ez a fajta uralkodás a csivava nevelésének a kulcsa. Ne hagyjuk, hogy a csivava uralkodjon rajtunk, alkalmazzunk szabályokat, tanítsuk meg a legalapvetőbb vezényszavakra. Mindezt jutalomfalattal könnyedén el tudjuk érni. Soha ne okítsunk bántalmazással. Nem vezet célra, értelmetlen és szadista időpocsékolás egy ilyen mini állatkánál. Látni és érezni kell, hogy ez a csöppnyi teremtés bármit megtesz a gazdájáért, bármire képes egy kevés odafigyelésért, simogatásért, néha még egy mosoly is megnyugtató a csivavának.

 

Egészség: A megfelelő helyről vásárolt csivava egészséges, bár sajnálatos módon a természet mindig produkálhat váratlan dolgokat. Sokszor hallani e fajta esetében a vércukor szint leesését – jómagam ezzel sosem találkoztam még -, vagy az asztma jellegű köhögéssel együtt járó légcsőszűkületet. Ez utóbbi egyik legjellemzőbb fajtabetegség, amely a tarkó finom maszírozásával megszüntethető. A fogváltást érdemes figyelemmel kísérni, hiszen sokszor előfordul, hogy a tejfog maradéktalanul nem esik ki, ami hatással van az érkező végleges fogak állapotára és állására. Jellemző betegség a térdkalács ficam (patella), ami a legtöbb fajtánál sajnos előforduló betegség. A műtéti beavatkozásnak vannak ellenzői és támogatói is, mindig az adott kutya állapotának és a gazdi által bizalommal választott állatorvos véleménye az irányadó ez esetekben.

 

Figyelem!

Ez a fajta rendkívül túlszaporított, drasztikus lépésekre volna szükség a folyamat megállításához. Minden vásárló legelemibb érdeke, hogy kizárólag ellenőrzött és tényleges csivava tenyészetből vásároljon. Rendszerint hirdetésekből tájékozódunk a megvásárlandó kutyafajta ára felől, ami megtévesztő ezen fajta esetében. A kölyökkutyák külleme megtévesztheti a vásárlót, így kellő információ és tapasztalat hiányában könnyen eshetünk áldozatául a szaporítók keverék egyedeinek. További információkért kattintson a Vásárlási tudnivalók menüpontunkra.